SEO mýtus #4: Musím mít 100 % ze SEOmatů

Vyhledávače používají několik set signálů, podle kterých hodnotí jednotlivé stránky. Na jejich základě poté řadí stránky ve výsledcích vyhledávání. Tyto signály jsou neveřejné, ale do jisté míry se dají některé odvodit. Právě takové se snaží SEOmaty hodnotit.

Proč vznikly a existují SEOmaty?

Je do jisté míry přirozené, že existuje snaha co nejjednodušeji a hlavně strojově posoudit kvalitu webu z pohledu vyhledávačů. A proto vznikly SEOmaty.

Dalším důvodem může být také snaha napálit provozovatele webů, aby si objednali služby u majitele SEOmatu.

Proč jsou SEOmaty hloupost?

Protože používají naprosto scestné metriky, které dnešní moderní vyhledávače neberou jako signál pro hodnocení stránek. Jde například o validitu HTML a CSS kódu, uvedení meta tagu keywords, zda má web sitemap.xml (ten nemá v případě pár stránkového webu smysl) apod.

SEO není exaktní věda a nedá se říci, že daná stránka je optimalizovaná na X %. Při optimalizaci se pracuje s relativními čísly, poměry a pravděpodobností.

Další argumenty sepsal Plaváček v článku Pojednání o zbytečnosti SEOmatů a Honza Tichý v článku SEOmaty jsou k ničemu.

Má smysl kontrolovat web v SEOmatu?

Velký smysl to nemá. Samozřejmě jde o to, jak budete výsledky interpretovat. Díky výsledkům můžete přijít například na to, že jste zapomněli vyplnit meta description. Na takové věci se dá ale samozřejmě přijít i jinými způsoby.

Obecně tedy používání SEOmatů nedoporučuji.

Dejte si pozor především na nabídky firem, které vám pošlou e-mail, že na SEOmatu XY máte pouze 80 % a oni vám za jednotky až desítky tisíc korun web „opraví“. Takové e-mail rovnou mažte, nebo jim pošlete odkaz na tento článek.

Vadí, když nemám v SEOmatu 100 %?

Vůbec ne. Zaměřte se na faktory webu, které jsou opravdu důležité jako je například kvalitně provedená analýza klíčových slov, informační architektura apod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.