Algoritmické změny na Seznam.cz v přehledech Google Analytics

V grafech přehledů Google Analytics si můžete pomocí pluginu do Chrome zobrazit nově i všechny změny algoritmů na Seznamu.

Díky pluginu do prohlížeče Google Chrome s názvem Chartelligence si můžete zobrazovat v Analytics různé události. Ty vám poté mohou pomoci při analyzování jednotlivých metrik. V pluginu jsou již přidané a udržované změny na Googlu. Protože jsem nedávno udělal soupis všech změn na Seznamu od roku 2007, rozhodl jsem se je doplnit i do databáze tohoto pluginu. Jak může poté vypadat doplněný graf v GA vidíte na následujícím obrázku.

Změny na Seznamu v Google Analytics.

Jak si zobrazit změny

Jde to velice jednoduše – nainstalujte si plugin do Chrome. U grafů GA se vám poté vpravo zobrazí ikonka Chartelligence. Na tu klikněte a vyberte Seznam.cz -> Změny algoritmů. Hotovo. Časové období v GA můžete libovolně měnit a zobrazovat si k němu příslušné události.

Chartelligence v Google Analytics

Každý záznam má datum (podle toho se umístí do grafu), název (zelený text napravo od zelené svislice) a popis (zobrazí se, když najedete myší na svislou zelenou čáru).

Do Chartelligence jsem dal všechny veřejné změny na Seznamu od roku 2007 a budu přidávat i nové aktualizace v budoucnu. Starší data se budou třeba ještě někomu hodit.

Pokud vás zajímavá, jak se mění algoritmy na Seznamu i Googlu, můžete si přečíst některý z mých článků:

Nebo zajděte na Pavlův webinář, případně mě v Brně pozvěte na pivo a já vám to odvykládám 🙂

 

11 komentářů u „Algoritmické změny na Seznam.cz v přehledech Google Analytics“

  1. Skvělá myšlenka, ale zdá se, že mi nefunguje, jestli dělám všechno správně. Všechny zelené čáry i s nápisy se zobrazují hned na levém okraji, překryté přes sebe, ať dělám co dělám, ačkoli si zobrazuji historii už od roku 2006. Nějaký tip?

  2. Ahoj, teď jsem to zkoušel a u mě funguje v pořádku. Mám nejnovější verzi Chrome. Zkus tedy aktualizovat (pokud nemáš) mohlo by to pomoci.

  3. Děkuji za rychlou reakci. Používám aktuální verzi Chrome 26.0.1410.64 m, ale ani po restartu prohlížeče mi nefunguje žádná z vrstev (všechny čáry se zobrazují v okraji). Zkoušel jsem ještě přepnout z externího monitoru na notebook, ale ani tam to nešlo, tak nevím.

  4. A děje se tak u všech vrstev, nebo jen u té se změnami na Seznamu? Pokud u všech, tak bych ještě zkusil plugin přeinstalovat.

  5. Děje se to u všech vrstev, nejen u té se změnami na Seznamu. Zkusil jsem plugin přeinstalovat, ale vytrvale mi to hází všechny čáry i s nápisy přes sebe do levého okraje.

  6. Chyba je způsobená českým rozhraním. Stačí v Analytics dopsat do URL ?hl=en a plugin bude fungovat a nebude házet všechny čáry doleva.

  7. Jsem trochu zvědavý, co se v algoritmu vše změnilo, protože z předních pozic na několik klíčových slov jsem až na chvostu 1. stránky. Everflux to určitě není, na everflux efekt to trvá až moc dlouho.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.