Jak se dívá Google na pomlčku a podtržitko v URL?

Dnes je poměrně běžné oddělovat slova v URL pomocí pomlčky (znak „-„). I zde na blogu tento styl používám. Můžete se ale ptát, jestli není lepší podtržítko (znak „_“), vždyť ho přece používá i Wikipedia! Například heslo WWW má na Wiki následující formát: http://cs.wikipedia.org/wiki/World_Wide_Web. Google však vidí rozdíl mezi těmito dvěma oddělovači.

Google obecně doporučuje jako oddělovač slov používat pomlčku místo podtržítka. Pomlčky jsou chápány jako „rozdělovače“ slov. Uveďme si příklad:

www.example.cz/moje-super-stranka

V tomto URL Google rozliší mimo domény tři další slova: moje, super a stranka. Pokud bychom však měli URL ve tvaru:

www.example.cz/moje_super_stranka

Google bere řetězec „moje_super_stranka“ jako jeden výraz/slovo. Pokud byste do Google zadali vyhledávací dotaz v tomto tvaru i s podtržítky, v hodnocení stránky budou plusové body za URL. Ostatně, vyzkoušejte si to sami na vyhledávacím dotazu world_wide_web.

Proč Google dělá v oddělovačích rozdíly?

Podle vyjádření Matta Cuttse je to dnes spíše z historických důvodů. Když Google začínal, pracovali v něm převážně programátoři a je běžné, že se proměnné a funkce pojmenovávají pomocí podtržítka. Pro programátory je důležité, aby mohli proměnnou/funkci vyhledat přesným názvem, a proto podtržítka takto zpracovává i Google. Do budoucna se navíc neplánuje provedení změny v tomto hodnocení.

Musím změnit podtržítka na pomlčky u svého webu?

Matt říká, že pokud Váš web funguje „dobře“, není nutné vytvářet nové URL a přesměrovávat staré, pokud však vytváříte nový web, doporučuje používat jako oddělovače pomlčky.

Zdrojem články je video Underscores vs. dashes in URLs:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.