Vaše zprávy – publikujte na Novinky.cz i vy! + rozhovor s produktovým manažerem

Novinky.czNejčtenější český zpravodajský server Novinky.cz nabízí všem čtenářům aktivní zapojení do tvorby obsahu. Autorem se tedy můžete stát i vy. Stačí se zaregistrovat, potvrdit svůj účet a začít psát. Na doplňující informace o této nové „službě“ jsem se zeptal pana Norberta Guleviče – produktového manažera serveru Novinky.cz.

Seznam ve čtvrtek na svém blogu představil spuštění projektu Vaše zprávy. Každý tak nyní může tvořit obsah. Potřebná je však registrace a autentizace vašeho účtu pomocí kódu, který vám přijde poštou. Ostatně, takto to je už něco přes rok řešeno i u komentářů. Pokud ale už máte účet potvrzení pro psaní komentářů a máte autentizaci úspěšně za sebou, stačí se pouze přihlásit do administračního rozhraní a vyplnit požadované informace (jméno, příjmení, biografie, apod.). Poté ještě musí proběhnout schválení těchto údajů a důležité také je připojit vaši fotografii, jinak nemůžete publikovat články. Před psaním také doporučuji prostudovat pravidla. O Vašich zprávách se psalo také na Lupě.

O čem psát?

Projekt je především určen pro regionální informace. Témata můžete nalézt také v nápovědě. Osobně si dovedu představit, že se této příležitosti chopí menší a střední obce + menší regionální firmy a budou publikovat o akcích konaných v blízkém okolí. Přece jen jsou Novinky.cz navštěvovanější několikanásobně více lidmi, než regionální servery a o událostech se tak může dozvědět více lidí. Obce, případně firmy, které akce pořádají, si tak mohou dělat reklamu zdarma. Bylo by škoda toho nevyužít.

Rozhovor s Norbertem Gulevičem

Produktový manažer serveru Novinky.cz – pan Norbert Gulevič – mi poskytl krátký rozhovor ohledně projektu Vaše zprávy, za což mu děkuji. Dozvíte se, kolik je již zaregistrovaných autorů, jestli se budou Vaše zprávy propojovat se sociálními sítěmi a další detaily.

Kdy se zrodil nápad nechat návštěvníky Novinek vytvářet obsah a jak dlouho trvala realizace projektu?
O nápadu jsme začali v Seznamu vážněji hovořit cca před rokem. Realizace projektu trvala zhruba 4 měsíce (produktová příprava, práce GUI návrhářů, práce programátorů, webmasterů, zaškolení redakce a uživatelské testy).

Jaký je počet již registrovaných, případně autentizovaných, redaktorů a jaké číslo očekáváte do konce roku?
Do této chvíle se zaregistrovalo něco přes 800 uživatelů. Z toho je již téměř 180 uživatelů autentizovaných (ověřených) a ti se tedy mohou do projektu již zapojit a první články už vznikly. Osobně budu rád za tisícovku autentizovaných uživatelů do konce roku.

Kolik předpokládáte článků během jednoho měsíce od redaktorů Vaše zprávy? Myslíte si, že počet článků bude časem růst, klesat, nebo bude přibližně stejné?
Za velký úspěch bych považoval, kdyby se každý den v každém regionu (13 krajů plus Praha) objevil alespoň jeden uživatelský článek. Což dělá 30 dní x 14 regionů = 420, tj. cca 420 uživatelských článků za měsíc by byl myslím skvělý úspěch. Předpokládám ze začátku růst na určitou úroveň (doufám v těch 420 článků) a poté setrvání na přibližně stejné úrovni.

V podmínkách jsem se dočetl, že autoři mohou zažádat o zrušení účtu. Co se v těchto případech stane s články? Budou na Novinkách stále publikovány pod autorovým jménem, nebo budou zcela smazány?
To asi záleží na dohodě s příslušným autorem. Osobně nebudu mít problém s tím články nechat smazat. Informační hodnota zpravodajských článků rychle klesá a smazání starších regionálních článků asi ničemu neuškodí.

Jak moc budete přísní na dodržování pravidel? Především mi jde o odkazy uvnitř článků například na stránky měst, firem, které pořádají akci, o které se píše apod.
Pokud nebudou mít odkazy vyloženě komerční charakter (na eshop apod.), tak nevidím problém. Odkazy na stránky institucí a firem, které akci pořádají, očekáváme. Budeme ale chtít smysluplný článek, ve kterém čtenář už většinu informací najde (tedy aby článek nebyl o jedné větě s odkazem na jiné stránky).

Nepřemýšlíte alespoň u projektu Vaše zprávy zavést propojení se sociálními sítěmi? Mám na mysli Facebook Like tlačítko, odeslání na Twitter apod. U regionálních zpráv by to mohlo vést k větší návštěvnosti, když vezmeme v potaz, že na sociálních sítích se lidé přátelí především s lidmi, které znají ze svého okolí.
Ano, přemýšlíme o tom a něco v tom smyslu pravděpodobně podnikneme.

Sám jsem již do Vašich zpráv zaregistrován a počítám s tím, že občas nějaký článek napíši. A co vy? Vidíte v projektu potenciál, nebo ne?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.