SEO mýtus #9 : Čím více indexovaných stránek web má, tím lépe

Provozovatelé webů si často myslí, že čím více budou mít zaindexovaných stránek, tím lepší bude optimalizace webu pro vyhledávače. Realita je ale často zcela jiná – jako i v jiných případech, i v počtu zaindexovaných stránek jde více o kvalitu, než o kvantitu.

Pojem „zaindexovaná stránka“ znamená, že na webovou stránku přišel robot vyhledávače, uložil si o ní důležité informace do své databáze (indexu) a nabízí ji ve výsledcích vyhledávání. Pouze stránka, kterou má vyhledávač v indexu se může zobrazovat ve výsledcích vyhledávání.

Zaindexovaná by měla být pouze taková stránka, která má originální obsah a byla vytvořena kvůli konkrétnímu cíli (prezentace produktu, příspěvek na blogu apod.).

Naopak by se v indexu vyhledávačů neměla objevovat stránka webu, která má podobný nebo stejný obsah jako jiná stránka. Určitě nemá smysl nechat indexovat například stránky nákupního košíku v e-shopu nebo výsledky interního vyhledávání.

Proč je důležité kontrolovat, které stránky se indexují

Přístup robotovi a povolení indexace musí být nastaveno pouze pro stránky, které splňují pravidlo unikátnosti a smysluplnosti popsané výše. Určitě neplatí, že pokud jednu stránku zkopírujete a vytvoříte zcela stejnou, vyhledávač ji zaindexuje a váš web bude mít dvojnásobnou návštěvnost.

Pro vyhledávače je duplicitní obsah problém, proti kterému bojují. Pokud vám tedy bude někdo radit, ať vytváříte na webu stránky jen proto, aby se zvýšil počet zaindexovaných stránek, můžete si být jisti, že SEO a vyhledávačům příliš nerozumí.

Podívejte se také na video s Mattem Cuttsem, kde vysvětluje, že není pravda, že weby s více zaindexovanými stránkami jsou lépe hodnocené:

1 komentář u „SEO mýtus #9 : Čím více indexovaných stránek web má, tím lépe“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.