Jak zjistit příbuzná slova v Google Drive tabulce

Google dříve ve svých Code Labs poskytoval službu Sets (množiny). Minulý rok ji však ukončil. Sets uměly po zadání klíčových slov vygenerovat další příbuzná slova (množinu). Tato funkce je však i v Google Drive spreadsheetu (tabulce), ale poměrně skrytá.

Stačí když do buňky v tabulce zadáte klíčové/á slova. Čím více slov zadáte, tím více přesná bude množina vygenerovaných slov. Dejme tomu, že bych chtěl znát značky piv. Napadnou mě ale jen dvě – Plzeň a Budvar. Do sloupce v tabulce tedy zadám pod sebe Plzeň a Budvar. Tyto dvě buňky si označím, stisknu a držím klávesu CTRL (na Macu Option/alt) a pravým dolním rohem roztáhnu sloupec níže. A teď se stane kouzlo – sloupec se doplní příbuznými slovy.

Generování příbuzných slov v Google Spreadsheetu

Ne pro všechna zadaná slova se generují kvalitní a správná příbuzná slova. Pokud se tak stane, doporučuji přidat více „zdrojových slov“ a generování opakovat. Ve vygenerovaných slovech se objevují synonyma, příbuzná slova a další hesla, se kterými se dá dále pracovat.

K čemu se generování příbuzných slov hodí?

Napadá mě hned několik využití ve spojitosti s internetovým marketingem (inboundem/digitálním marketingem/…), budu rád, když mě doplníte v komentářích pod článkem. Pro níže uvedená použití slouží tento nástroj pouze z části a je nutné jej kombinovat s dalšími nástroji a hlavou s mozkem.

Zdrojová slova pro analýzu klíčových slov

Při analýze klíčových slov jde o to najít co nejvíce relevantních slov k tématu/produktu/službě/…, pro kterou se analýza dělá. Tato funkce v Google Drive může tedy sloužit pro hledání dalších příbuzných slov.

Slova, která lze použít při psaní textů

Pokud píšete článek na dané téma, může vám dát nástroj k dispozici další slova, která by se v textu mohla objevit. Google si data necucá jen tak ze síťových kabelů 😉

Témata pro obsahový marketing

Nástroj může sloužit také pro nápady ohledně nového obsahu pro váš web. Můžete tak přijít na další témata, která vás předtím nenapadla.

 

Používáte tento nástroj? Pokud ano k čemu a jak vám vyhovuje? Podělte se v komentářích.

9 komentářů u „Jak zjistit příbuzná slova v Google Drive tabulce“

  1. Neznal jsem (stačila mi vždy nějaká varianta keyword toolu), vyzkoušel jsem a moc zajímavých výsledků mi to nevrátilo. Do repertoáru to asi nezařadím.

    Máš u mně ovšem obří plus za testovací pokus s rozšířením „SEO, šaman“ které vrátilo „loading, wordpress“ .. dobře Google :-))

  2. „SEO, šaman“ je zajímavé 🙂

    Některé výsledky nejsou moc dobré, dnes jsem to ale úspěšně použit při analýze klíčových slov – vrací to dobrá synonyma.

  3. tak tohle jsem taky neznal, dovedu si představit jak to využít. Hned zítra při analýze klíčových slov vyzkouším, díky za tip.

  4. Zkoušel jsem, ale moc relevanci tam nebylo. Pokud se jedná o nějakou známou množinu, tak to ale ujde. Zatím to řadím mezi zajímavosti.

  5. Michale, jsem rád, že se Ti GIF líbí, chvíli mi trvalo, než jsem přišel na to, jak ho udělat 🙂

    Radku, ano, ne pro všechna slova dávají Sets relevantní data. Přesto je to pro mě užitečný nástroj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.