Foursquare aplikace pro Windows Mobile

Znáte a hrajete Foursquare a používáte Windows Mobile zařízení? Potom jste určitě hledali klienta, se kterým byste mohli tuto „hru“ provozovat. Fourquare často nazývám městským geocachingem, když vysvětluji známým o co jde. Podle posledních průzkumů používá v České republice Foursquare (== alespoň jednou provedli svůj check-in) okolo 1500 uživatelů. A počet stále roste. Zatím je uživatelů Foursquare víc než Gowally a to jak u nás, tak i ve světě. Ale jak k tomu přijdeme my, vlastníci smartphonů a PDA s Windows Mobile (WM)? Oficiální aplikace není a tak musíme hledat jinde. Před časem jsem psal o jediném klientu pro WMWinMoSquare. Ten jsem také až do nedávna používal. Objevil jsem ale i pár nových klientů a podělím se s Vámi o zkušenosti. Začneme od zmiňovaného WinMoSquare.

Pozn.: Pro potřeby článku jsem si dovolil počeštit check-in na čekin apod.

WinMoSquare

Tento klient byl začátkem roku jediný, který byl určen pro WM zařízení. V současné době je pořád ve vývoji a finální verze se nedočkal – pořád je ve stádiu beta. (Dne 21. 8. 2010 vyšla nová alfa verze, kterou testuji.) Nicméně většinou funguje, za což jsem byl rád, protože jiná alternativa nebyla. Píši většinou, protože občas vypíše chybu a spadne. Nejčastěji se to děje, pokud chcete v seznamu venues vyhledávat. Poté vyskočí okno s poměrně detailní chybou „Null reference exception“. Při „běžném“ čekování, však aplikace tolik nepadá.

Mimo pádu aplikace se mi také nelíbí příliš dlouhý start. Při spuštění si můžete nejprve vychutnat logo skupiny, která WinMoSquare vytváří – Touchality, poté logo Foursquare a až poté se Vám načte menu. V menu je na výběr z několik položek: odkaz na váš profil, přátele – jejich seznam s poslední venue, seznam okolních venue pro check-in, položka pro přidání nové venue, nastavení, položka pro zaslání feedbacku vývojářům a poslední je pro odhlášení.

[nggallery id=3]

Od mobilního klienta ale většinou potřebuji hlavně to, abych se mohl čeknout. Proto se mi nelíbí dlouhé načítání aplikace, po načtení ještě musím ještě kliknout na položku s venues, aby se mi načetly, já musel znovu čekat a až poté vybrat správnou venue a provést čekin. Docela to zdržuje. Tuto popsanou funkcionalitu dobře řeší klienty MySquare, o kterém budu mluvit níže.

Aplikaci WinMoSquare si můžete stáhnout z webu Touchality nebo přes Windows MarketPlace.

Klady a zápory

+ první klient pro Windows Mobile (historické plus 🙂 )
+ možnost měnit vzhled

– pomalý start
– časté pády aplikace
– neuzpůsobené pro čekin

MySquare

O této aplikaci jsem se dozvěděl z oficiálního webu Foursquare – tedy přesně řečeno z Foursquare App Gallery, kde si ji také můžete stáhnout. Aplikace je zde trochu ukryta, čekal bych spíše, že se odkaz objeví na homepage, jako je tomu s aplikacemi pro Apple, Blackberry a Android. Pojďme se podívat, co nám tato aplikace nabízí.

Jak už jsem psal výše, je MySquare o mnoho lépe uzpůsobená pro čekování. Aplikaci spustíte a hned na úvodní obrazovce vidíte venues, které jsou kolem Vás. Nemusíte tedy nikam klikat, jen vyberete, kde se chcete čeknout. (Nyní neberu v úvahu první spuštění aplikace, kdy se musíte nejdříve přihlásit; poté už jste přihlášeni automaticky) Navíc při porovnání s WinMoSquare je start podstatně rychlejší. Po vybrání venue můžete buď hned provést čekin, nebo si zobrazit info o této venue a tipy, které přidali návštěvníci. Ve verzi PRO je navíc také k dispozici mapa – integrovány jsou Google Maps.

[nggallery id=5]

Tím jsme se dostali k tomu, že aplikace MySquare má dvě verze – základní a verzi PRO. Rozdíly mezi těmito verzemi jsou pouze dva – v základní verzi se na každé obrazovce zobrazuje textová reklama. Barva textu je tmavě modrá a jedná se pouze o jeden řádek, takže nějak extra neruší. Druhý rozdíl je právě v integrovaných mapách u venues. Ve verzi PRO si můžete zobrazit venue na mapě, v základní verzi tato funkcionalita zakázána, což je docela škoda.

Systémové požadavky

Zařízení s Windows Mobile 6.0 a vyšší. Dotykový displej s rozlišením QVGA, WQVGA, VGA, WVGA. Mít nainstalovaný Microsoft .NET Compact Framework 3.5.

Klady a zápory

+ možnost okamžitého čekinu ihned po spuštění
+ uživatelsky přívětivé
+ přímočaré ovládání

– absence map v základní verzi
– zobrazování reklamy v základní verzi

Stáhnout aplikaci MySquare

4SquareLite

I aplikaci 4SquareLite můžete najít mezi Foursquare App Gallery. Start tohoto Foursquare klienta je velmi rychlý. Program existuje ve dvou verzích – starší, která neumí pracovat s GPS modulem a venues si musíte vyhledat pomocí jejich názvu a verze, která vás již lokalizuje a zobrazí okolní venues. Novější verze již má podporu GPS modulu.

Úvodní obrazovka je stejná v obou verzích – zobrazuje se zde vaše jméno, avatar, historie posledních venues a dvě, respektive tři, tlačítka – shout, check-in a ve verzi s podporou GPS i tlačítko pro zapnutí GPS a lokalizaci. Pomocí shout můžete „tweetnout“ na Foursquare zprávu. Tuto funkcionalitu jsem u ostatních klientů nenašel a abych pravdu řekl, nenašel jsem ji ani na web Foursquare. Osobně jsem tuto fičuru použil jednou a to z toho důvodu, abych zjistil, co vůbec dělá. Po shoutnutí se text zprávy zobrazí na webu Foursquare po té, co se přihlásíte v kategorii History a současně zprávu můžete taky zaslat na Twitter nebo Facebook.

Druhé tlačítko – Check-in – provádí samozřejmě čeknutí na konkrétní venue, ale trochu podivně. Člověk by čekal, že po stisknutí tlačítka vyjede seznam okolních venues. Alespoň tedy u verze s GPS. Opak je ale pravdou. Kliknete a zobrazí se pouze vyhledávací políčko, kam musíte zapsat alespoň část venue, kde se chcete čeknout. Vyhledávání je i „vylepšeno“ tím, že jej můžete rozšířit o město. Pomocí této aplikace tedy můžete podvádět a čekovat se na místech, kde jste vůbec nebyli, což není pěkné. Horší ale je, že pro čeknutí musíte danou venue vyhledat. Jedním slovem otrava a uživatelská přívětivost je ta tam. Co se ale týče rychlosti vyhledávání, tak ta je poměrně rychlá i na pomalejším připojení (testováno i na GPRS). V porovnáním s WinMoSquare je několikanásobně rychlejší, nehledě na to, že WinMoSquare při vyhledávání většinou vyhodí chybovou hlášku a spadne. U venue se zobrazuje malá mapka, kterou si můžete zvětšit na celý displej. Když už jste si takto vyhledali venue a jste na jejím detailu, v menu se zobrazí položka „Nearby“ a v ní můžete vybrat buď venues nebo tips. Pokud vyberete venues tak máte najedou seznam všech okolních venues.

[nggallery id=4]

Verze 4SquareLite pracující s GPS nabízí další tlačítko „Use GPS“. Opět bych čekal, že když na něj kliknu, tak se konečně zobrazí seznam okolních venues. Smůla. Prvně musíte zapnout GPS klikem na další tlačítko. Až se provede GPS fix a znáte svoji polohu, musíte kliknout na jiné tlačítko „Nearby Venues“, případně na „Nearby Tips“. Zkrátka zdržování.

Dále si také můžete zobrazit seznam přátel a jejich posledních čekinů. Navíc je u každého přítele zobrazena vzdálenost v kilometrech od vaší současné pozice (tj. od vašeho posledního čekinu). Tahle vychytávka se mi moc líbí.

Aplikace 4SquareLite by mohla být dobrá, kdyby se zlepšila uživatelská přívětivost. Dlouhá cesta k čekinu je otravující.

Klady a zápory

+ zobrazení historie
+ zobrazení vzdálenosti od vašich přátel

– naprosto nepřizpůsobené na rychlé čekiny
– uživatelsky nepřívětivé
– rozpadávání texty při scrollování

Stáhnout aplikaci 4SquareLite.

MobileSquare

Existuje ještě jedna aplikace pro WM. Ke stažení je na stránkách Tomáše Hercega. Rád bych o této aplikace napsal svoje poznatky, ale bohužel mi hned po spuštění spadne. Třeba budete mít větší štěstí. Chybu jsem nahlásil, tak se třeba dočkáme opravy. Pokud tohoto klienta rozjedete, můžete o tom napsat v komentářích.

Jak jsem v článku už psal, nyní jako primárního klienta používám MySquare a jsem spokojen, chybí mi zde jen podpora map v základní verzi. A jakou aplikaci pro Foursquare na WM zařízení používáte vy?

Martin Šimko

3 komentáře u „Foursquare aplikace pro Windows Mobile

  1. Josef Petrák

    WinMoSquare je beznadějný. Za to MySquare je fajn. Vadí mi na něm jediné – že je občas trochu nepřesný v lokaci. Příklad z Prahy: jsem na stanici metra C Muzeum a nabízí mi lokace od I.P. Pavlova po Vyšehrad. Nebo na Hlavním nádraží mi nabídne všechny malé venues, ale nádraží přímo nikoliv a přitom mi nutí místa z Prahy 6…

  2. honzaw

    Ahoj, chtel jsem rozchodit 4SQ na mem HTC Touch Pro2, ale ani jedna z uvedenych aplikaci se nedokaze prihlasit na server. Login, ktery pouzivam bezproblemu funguje na webu, applu i androidu.
    Dokazete poradit?

  3. Jirka

    Ahoj, mám stejný problém jako honzaw. Nedávno jsem změnil telefon z HTC Tytn 2 Kaiser na HTC Touch Pro 2, kde nefunguje ani jedna z aplikací. Na Tytnu šlo MySquare v pohodě, tady sice vidím místa v okolí, ale když chci dát CHECK-IN, vyhodí to chybu spojení s foursquare..

    Takže, nevíte někdo o nějakým řešení? Nebo o jiný aplikaci na WM6.5?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

CommentLuv badge